Med
Pořiďte si výjimečně dobrý med od šťastně chovaných včel! Oceňte přístup, který se liší od běžných včelařských chovů a respektuje přirozené potřeby včel.
O medu od nás
Nabízíme med květový smíšený. Med může být zkrystalizovaný. Krystalizace (lidově cukernatění) je přirozená vlastnost medu, která potvrzuje, že je med kvalitní a nebyl žádným necitlivým způsobem ošetřen.
Med je získávaný tradiční technikou vykapávání a vymačkávání, tedy bez použití medometu. S tím se příliš často nesetkáte. Jedná se o nejšetrnější metodu získávání medu, díky které si med naplno zachovává svoje chuťové i výživové vlastnosti. Protože med není přefiltrovaný, obsahuje přirozené drobné množství vosku, propolisu a pylu, které podporují zdravotní benefity medu. Samozřejmě není med dál nijak upravován a neobsahuje žádná aditiva.
Včelám odebíráme oproti běžným chovům pouze minimum zásob medu. Nepoužíváme moderní metody, které zvyšují výnosy medu, ale neprospívají včelám. Med byl uložený v divoce vystavěné plástvi. V našem medu nenajdete žádná rezidua chemických pesticidních „léčiv“. Cena medu je tedy vyšší. Kvalita je pro nás ovšem důležitější než kvantita.
Péče o med
Vyhněte se medům z ochodu!
Medy prodávané v běžné obchodní síti jsou často velice nekvalitní. Jejich původ bývá neznámý, chuť je nepřirozená, často obsahují vmíchané škrobové sirupy a cizorodé medy z opačného konce světa, které obsahují antibiotika a mohou způsobit alergickou reakci. Jsou slabé na účinné látky, pro které si med ceníme.
Aktuální nabídka medu
Chcete dostat zprávu o tom, že je k dispozici nový med z aktuálního roku? Přihlaste se k emailovému odběru na titulní straně a budete informováni jako první 🙂
Jak poznat kvalitní med od včelaře?
Med vypadá vždy podobně a mnoho vlastností pouhým okem nepoznáme. Na pančování medů je zapotřebí analýza v laboratoři. Přesto je pár bodů, které nám mohou být nápomocné.
- kvalitní květový med krystalizuje („cukernatí“) – jedná se o základní vlastnost medu, který nebyl upravován a přehříván
- rychlost krystalizace záleží na původu medu (od pár dnů u řepkového medu až po nělik měsíců u akátového medu)
- med se v ve sklenici nepřelévá jako voda. Vyzkoušejte bublinkový test: sklenici nezkrystalizovaného medu jednoduše otočte a sledujte vzduchovou bublinu. Pokud bublinka stoupá vzhůru pomalu, je vše v pořádku
- poctivý med se špatně rozpouští ve studené vodě
Čím se nemůžeme řídit?
- barvou medu
- vůní medu
- chutí medu
To všechno se bez větších zkušeností s degustací medu špatně určuje, protože se tyto vlastnosti liší podle původu medu.